Als je een onderzoek doet naar investeren, is de kans heel groot dat je een aantal adviezen gaat tegenkomen, velen van deze zijn ongegrond. Sommigen zijn logisch zoals: er bestaat geen perfect moment om te starten, of resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, etc. Anderen zijn sterk afhankelijk van de omstandigheden, maar er zijn er ook een aantal uit de duim gezogen.
In dit artikel gaan we 7 fabels over investeren ontkrachten, en zullen we de waarheid erachter uitleggen aan de hand van recente onderzoeken.
Fabel 1: Investeren is te riskant
Waarheid: De algemene aanname “investeringen zijn riskant” klopt. Investeringen kunnen volatiel zijn en de waarde kan afhankelijk zijn van speculatie. Ze zijn gebaseerd op zowel macro-economische variabelen als het sentiment onder de investeerders. Hierdoor zal de marktprijs nooit precies gebaseerd zijn op alle beschikbare informatie. Investeren is daarom riskant daar bestaat geen twijfel over.
Betekent het feit dat investeringen riskant zijn, betekent niet dat je ze volledig hoeft te vermijden. Investeren kan je ook de mogelijkheid geven om jouw vermogen te laten groeien, om een financieel comfortabel leven te kunnen leiden. Natuurlijk zijn sommige investeringen riskanter dan andere (bijvoorbeeld aandelen), maar staat vaak ook een hoger verdien potentieel tegenover.
De realiteit van investeringen is dat je risico’s niet kunt vermijden, maar je kunt ze wel beperken. Hoewel sommige ervaren investeerders zweren bij bepaalde strategieën zoals diversificatie, risico minimalisatie en waarde investeren, is het nooit bewezen dat één van deze risico verlagende strategieën daadwerkelijk het risico heeft verlaagd. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat je de risicoverwachting preciezer kunt inschatten aan de hand van formele modellen zoals risicoanalyse, stress testen, scenario analyse en goed bij te houden hoe groot je verliezen kunnen zijn aan de hand van een bepaald risico.
Fabel 2: Investeren vereist veel kennis over de markt
Waarheid: Dit is deels waar, een beetje kennis van de markt is inderdaad voordelig bij het investeren. Meerdere onderzoeken hebben een positieve correlatie bewezen tussen investering keuzes en financiële kennis. Uit deze onderzoeken blijkt dat investeerders met meer kennis portfolio’s met hogere volatiliteit aanhouden, waardoor ze meer winst verdienen. Als je geen kennis van de markt hebt, zijn er nog steeds interessante opties voor jou. Denk bijvoorbeeld aan actief beheerde fondsen, of een pensioenfonds. Deze fondsen worden gerund door financiële professionals.
Fabel 2.1: Je bent te jong om te investeren
Waarheid: Je kunt nooit te vroeg of te laat starten met investeren. Er bestaat namelijk niet zoiets als een perfect moment. Er zijn echter wel voordelen verbonden aan het vroeg starten met investeren. Je hebt bijvoorbeeld meer tijd om rente-op-rente inkomsten te genereren, en je hebt langer de tijd om je vaardigheden te ontwikkelen.
Jonge investeerders hebben een grotere kans om verlies te maken, omdat zij vaker voor riskantere investeringen kiezen, aangetrokken tot de hogere winsten. Oudere investeerders hebben vaak meer kennis, handelen minder, minimaliseren risico’s, diversifiëren en benutten belastingvoordelen. Dit zijn aannames. Onderzoeken hebben namelijk uitgewezen dat oudere investeerders juist vaker slecht zijn in het benutten van hun vaardigheden op de markt. Oudere investeerders maken minder gebruik van diversificatie, en doen het vaak slechter dan de markt vanwege hun conservatieve aandelenkeuzes.
Fabel 3: Houdt op ieder moment je investeringen in de gaten
Waarheid: Je zou niet 24/7 bezig hoeven te zijn met jouw investeringen. Sommige investeringen hebben wel meer aandacht nodig dan anderen. Korte termijn investeringen hebben vaak meer aandacht nodig dan lange termijn investeren, omdat er vaker keuzes gemaakt moeten worden. Daarnaast is constante aandacht niet goed voor jouw financiële- en mentale gezondheid. Als investeerder moet je namelijk bij fluctuaties je hoofd koel kunnen houden, als je té betrokken bent bij jouw investeringen is dat erg moeilijk. Studies hebben aangetoond dat investeerders meer waarde hechten aan hun mentale gezondheid dan hun financiële oordeel. Investeerders kunnen zelfs blijven hangen in verlieslijdende investeringen, omdat ze prettig voelen bij die investering.
Fabel 4: Investeren is alleen voor rijke mensen
Waarheid: Hoewel je geen miljonair hoeft te zijn om te kunnen investeren, is de realiteit dat je wel voldoende geld moet hebben. Tuurlijk kun je klein beginnen en groeien over tijd, maar de kloof tussen arm en rijk kan niet volledig worden genegeerd. Sommige rijken zullen meestal meer verdienen, gewoonweg omdat ze meer kapitaal kunnen investeren. Iemand met een laag inkomen kan zulke bedragen niet missen.
Er zijn echter voldoende opties om te investeren met een klein kapitaal. Een pensioenfonds is hier een goed voorbeeld van. Jouw werkgever investeert namelijk al een deel van jouw salaris in een pensioenfonds. Daarnaast zou je zelf nog alternatieve investering opties kunnen bekijken die slechts een klein kapitaal vereisen. Er zijn alternatieve platformen, zodat je voor een paar euro kunt onderzoeken wat bij jou past.
Fabel 5: De grootste verliezen komen door de markt
Waarheid: Commissies om te handelen hebben op de lange termijn een grotere impact op jouw verdiensten dan marktfluctuaties. Deze commissies zorgen ervoor dat jouw handelaar of financieel adviseurs worden betaald. Marktverliezen zijn minder consistent dan deze commissies. Als rente-op-rente jouw inkomen laat stijgen, zal commissie-op-commissie deze doen dalen. Commissies zijn namelijk relatief berekend, hoe groter jouw portfolio wordt, hoe hoger de commissiekosten worden.
Een studie van the European Securities and Markets Authority (ESMA) heeft uitgewezen dat jouw inkomen gemiddeld 29% word verlaagd door commissies plus inflatie. Bij actief beheerde fondsen is dit meer dan bij passief beheerde fondsen. Hoeveel hoger? De gemiddelde inkomensdaling bij actieve fondsen was 44%, tegenover 11% bij passief beheerde fondsen.
In een studie van Nerdwallet werd de inschatting gemaakt dat 1% commissie gedurende 40 jaar een investeerder meer dan $590.000,00 kost. Bij een commissie van 0,93% zou diezelfde investeerder $215.000,00 bespaard hebben, en ruim $553.000,00 meer hebben verdiend.
De kostenratio wordt berekend door de kosten van een fonds te delen door de waarde van een fonds. Een redelijke ratio bij een actief beheerd fonds zou tussen de 0,5% en 0,7% moeten liggen. Bij een passief beheerd fonds zou deze ratio lager dan 0,2% moeten zijn.
Fabel 6: Emotionele investeerders nemen meer risico
Waarheid: Wat mensen hiermee bedoelen is dat emotionele investeerders impulsiever kunnen handelen. Ze zijn neurotisch, angstig en emotioneel – deze karaktereigenschappen zijn zeer nadelig bij een besluitvorming. Ze zijn agressiever, nemen meer risico’s en kiezen voor riskantere investeringen, in tegenstelling tot “rationele” investeerders die conservatiever investeren.
De realiteit over emotionele investeerder is tegenovergesteld. Bij angstigere investeerders, blijken de resultaten vaker beter in balans te zijn. Neurotische investeerders blijken juist conservatiever te zijn, zonder té risico vermijdend te zijn. Ze nemen over het algemeen meer tijd om onderzoek te doen voordat een keuze maken, dit resulteert vaak in mooie resultaten.
Een ander belangrijk verschil is dat emotionele investeerders niet impulsief zijn. Impulsieve investeerders zijn namelijk precies wat het woord al zegt, impulsief. Emotionele investeerders zijn emotioneel intelligent, iets wat al jaren door financiële instellingen wordt bestudeerd. Emotionele intelligentie betekent het herkennen van jouw emoties, en deze vervolgens in je voordeel gebruiken. Een studie van het CFA Instituut wijst zelfs uit dat investeerders met een hoge emotionele intelligentie vaker beslissingen maken die leiden tot hoge winsten. Deze keuzes kunnen bijvoorbeeld zijn het kiezen van goedkope fondsen, weinig handelen en niet te vaak wijzigingen aan het portfolio aanbrengen.
Investeerders met hoge emotionele intelligentie zijn over het algemeen minder agressief. Ze nemen minder risico en vermijden vaker de riskante investeringen. Emotionele investeerders streven vaak naar een gebalanceerd portfolio.
Fabel 7: Alternatieve investeringen zijn riskanter en meer illiquide dan traditionele investeringen
Waarheid: Het eerste argument tegen alternatieve investeringen is dat ze riskanter zijn dan traditionele investeringen. Een goed tegenargument is dat alle investeringen riskant zijn, en alternatieve investeringen zijn daar geen uitzondering op. Het is daarom een slecht argument om alleen alternatieve investeringen als riskant te noemen. De reden waarom mensen dit zeggen is omdat alternatieve investeringen vaak dingen aanbieden die ze niet gewend zijn zoals, innovatie, lage kosten en hoge winsten.
Uit een studie van Blackrock bleek dat alternatieve investeringen net zo riskant en volatiel zijn als traditionele investeringen, soms zelfs minder. Het kan natuurlijk ook riskanter zijn, maar dat volledig van het type investering af. Een alternatieve investering kan de totale volatiliteit van jouw portfolio verlagen, omdat het vele verschillende strategieën en investeringen aanbiedt. Hierdoor zal de daling van de waarde van één investering weinig invloed hebben op jouw gehele portfolio.
Het tweede argument tegen alternatieve investeringen is de lage liquiditeit ervan. Dit betekent dat je niet gemakkelijk je geld kunt opnemen. Wederom hangt dit volledig het van type investering af. De liquiditeit kan namelijk variëren bij verschillende investeringen. Sommige bieden dagelijkse liquiditeit, anderen niet. House-of-Interest is een goed voorbeeld van een zeer liquide investering. Uiteindelijk is het aan de investeerder zelf wat hij wil bereiken met zijn investering, en of hij daar een hoge- of lage liquiditeit voor nodig heeft. Het blijft echter belangrijk dat, ook al is het makkelijk om geld op te nemen, je het beter kunt laten staan. Het kan alleen groeien als het geïnvesteerd blijft, neem daarom niet te vaak geld op.
Natuurlijk zullen er altijd mensen blijven die geloven dat alternatieve investeringen geen bescherming bieden tegen een financiële crisis. Het is ook waar dat tijdens de crisis van 2008 alternatieve investeringen marktwaarde hebben verloren, maar lang niet zoveel als traditionele aandelen. Daarnaast hebben mensen door diversificatie minder geld verloren dan als ze enkel in aandelen hadden geïnvesteerd. Aandelen hebben meer dan 50% van hun totale waarde verloren in 2007 en 12% na 2010. Alternatieve investeringen verloren slechts 7% in 2007 en 15% na 2010.
Samenvatting
Fabels over investeren kunnen jouw keuzes negatief beïnvloeden. Trap dus niet in deze valkuilen. Vaak zijn financiële misconcepties het resultaat van een gebrek aan kennis. Sommige fabels liggen dichter bij de waarheid dan anderen. Alle adviezen dienen met een korrel zout te worden genomen, aangezien alle investeringen riskant zijn, maar zeker niet té riskant om volledig te vermijden. Je hebt wel wat basiskennis nodig om succesvol te investeren, maar je hoeft geen expert te zijn. Hoewel het verstandig is je investeringen in de gaten te houden, hoef je hier niet 24/7 mee bezig te zijn. De markt kan ervoor zorgen dat je geld verliest, maar de kans is groten dat commissies je meer geld kosten dan marktschommelingen. Ten slotte, impulsieve investeerders zijn niet hetzelfde als emotionele investeerders. Emotionele investeerders hebben simpelweg een hogere emotionele intelligentie, waardoor ze meer onderzoek doen voordat ze investeren. Impulsieve investeerders handelen puur uit impuls.
Er zijn nog veel meer fabels over investeren die we niet hebben besproken. Het is namelijk makkelijk om foutieve informatie te verstrekken als je daar geen verantwoordelijkheid voor hoeft te nemen. Wij raden dan ook aan om zelf goed onderzoek te doen voordat je financiële keuzes maakt.